طرح پانزی چیست

1,140
4.5/5 - (4 امتیاز)

طرح پانزی چیست در مجله تخصصی همه چی شو

طرح پانزی چیست:

این الگوی کلاهبرداری با توجه به نام چارلز پانزی (Charles Ponzi) نام‌گذاری شده است. او یک کلاهبردار ایتالیایی بود که به آمریکای شمالی مهاجرت کرد و به خاطر سیستم پول‌سازی تقلبی خود مشهور شد. اوایل دهه 1920 میلادی، این فرد موفق شد با ترفند پانزی خود، که از زمان اجرا تا متوقف شدن یک سال در جریان بود، صدها نفر قربانی بگیرد.

طرح پانزی

اساسا، در یک الگوی کلاهبرداری پانزی سود سرمایه‌گذاران قبلی با پول به دست آمده از سرمایه‌گذاران تازه وارد پرداخت می‌شود. به عبارتی هیچ کار مفیدی با استفاده از پول به دست آمده انجام نمی‌شود و وعده‌هایی که برگزارکننده درباره پروژه خود و روش‌های کار با سرمایه مردم می‌دهد، تماما دروغ هستند. اگرچه سرمایه‌گذاران اولیه بخش یا حتی کل پولشان را همراه سود دریافت می‌کنند، اما آخرین واردشوندگان به پروژه، تمام پولشان را از دست داده و هیچ چیزی دریافت نخواهند کرد. از این نظر، طرح پانزی هرمی مشابه یکدیگر هستند.

وقتی جریان ورود کاربران جدید قطع شد، به خاطر عدم توانایی برای پرداخت پول به سرمایه‌گذاران قبلی، سیستم متوقف خواهد شد. به همین دلیل تا وقتی برگزارکننده بتواند افراد جدیدی را به پرداخت پول ترغیب کند، چرخه ادامه پیدا می‌کند، به شرطی که توسط نهادهای قانونی شناسایی و منحل نشود!

مثالی از یک طرح پانزی:

مجری یک پروژه که فرصت سرمایه‌گذاری را برای دیگران فراهم کرده است، از یک فرد مشتاق برای شرکت در طرح 1000 دلار دریافت می‌کند. او وعده می‌دهد ارزش اولیه را همراه با 10 درصد سود، در پایان یک دوره از پیش تعریف شده (مثلا 90 روز) بازپرداخت کند. مدت زمان مشخصی برای پس دادن پول همراه سود آن وجود ندارد، اما هر چه زمان کوتاه تر باشد، افراد بیشتر به حضور ترغیب خواهند شد.

حال برگزارکننده پروژه در ادامه موفق می‌شود دو سرمایه‌گذار دیگر را قبل از کامل شدن دوره 90 روزه به دست آورد. او با استفاده از 2000 دلاری که به تازگی از دو کاربر جدید به دست آورده است، 1100 دلار به نفر اول پرداخت می‌کند. به احتمال زیاد، وی نفر اول را به سرمایه‌گذاری مجدد 1000 دلار تشویق می‌کند. فرد اکنون 100 دلار سود، بدون زحمت و طی مدت زمانی کوتاه، به دست آورده و اعتمادش تا حد زیادی جلب شده است. پس به احتمال زیاد به خواسته برگزارکننده تن خواهد داد، غافل از این که درگیر یک طرح پانزی شده است.

مجری ترفند پانزی با دریافت پول از سایر افراد تازه وارد، قادر خواهد بود وعده‌اش به سرمایه‌گذاران قدیمی‌تر را عملی کرده و اصل پولشان را به همراه سود پرداخت کند. این موضوع، آن‌ها را به سرمایه‌گذاری مجدد، این مرتبه با مبالغی بیشتر، تشویق خواهد کرد. آن‌ها همچنین درباره موفقیت خود با دیگران صحبت کرده و به طور ناخودآگاه، افراد بیشتری را به سمت الگوی کلاهبرداری پانزی هدایت می‌کنند. به این ترتیب برگزارکننده بدون تبلیغ مستقیم، قربانیان بیشتری به دست خواهد آورد.

طرح پانزی به کجا ختم می‌شود؟

همینطور که سیستم رشد می‌کند، نیاز به یافتن سرمایه‌گذاران جدید بیشتر خواهد شد، چرا که افراد زیادی اکنون در انتظار دریافت اصل پول به همراه سود هستند. در صورت عدم توانایی برای یافتن اعضای جدید، مجری طرح Ponzi قادر به پرداخت پول به کاربران قبلی نیست، چرا که برخلاف وعده، هیچ فعالیتی با پول‌های جمع‌آوری شده صورت نگرفته تا بلکه سودی مشروع به دست آید.

در نهایت، طرح ناپایدار شده و با کاهش حجم ورودی‌های جدید، تعادل بین سرمایه‌گذاران قدیمی و جدید از بین خواهد رفت. برگزارکننده بعد از این اتفاق دستگیر شده یا با پول‌های به دست آمده، ناپدید خواهد شد. اگرچه تعدادی به واسطه طرح پانزی فرد کلاهبردار به سود می‌رسند، اما عده بسیار بیشتری متضرر خواهند شد. گفتنی است احتمال لو رفتن سیستم و دستگیر شدن مجری آن تا پیش از متوقف شدن چرخه نیز وجود دارد.

ارتباط یک طرح پانزی با ارزهای دیجیتال:

یکی از تکنیک‌های کلاهبرداران برای مشروع جلوه دادن فعالیت‌های خود، ارتباط دادن آن‌ها به افراد، گروه‌ها، سازمان‌ها و پروژه‌های بسیار معتبر است. پشتوانه قوی رمز ارزهای برتر بازار و اعتبار و سودآوری بالای آن‌ها دیگر بر هیچکسی پوشیده نیست، در نتیجه کلاهبرداران از نام آن‌ها به نفع خود سواستفاده کرده و به عنوان پوشش، لباسی کریپتویی روی پروژه خود می‌اندازند!

یکی از راه‌های کلاهبرداری، ارائه یک ارز دیجیتال فاقد پشتوانه است. به لطف وجود پلتفرم‌هایی نظیر اتریوم و کاردانو، اکنون به راحتی می‌توان رمز ارزی جدید در قالب یک توکن ایجاد کرد. به خریداران وعده آینده روشن و سودآوری بالای این توکن داده می‌شود، در حالی که پروژه و برنامه مشخصی درباره آن وجود ندارد.

توکن طرح پانزی یا هرمی به جای تعلق داشتن به سیستمی عملیاتی و کاربردی، عملا هیچ فایده و استفاده‌ای ندارد، به همین دلیل پروژه کسب درآمدی نخواهد داشت. پس، طبق نحوه کارکرد طرح پانزی کلاهبرداری سود سرمایه‌گذاران و خریداران اولیه توکن، تنها در صورت ورود اعضای جدید و خرید توکن توسط آن‌ها پرداخت خواهد شد.

چه سایت های درگیر پانزی می شوند:

  • سایت های سرمایه گذاری برای جذب سرمایه
  • سایت های کلودماینیگ برای جذب سرمایه
  • سایت های ارزهای دیجیتال برای جذب سرمایه 

سایت های برتر معرفی پروژه های پانزی و کلاهبرداری:

1. BigWallet
2. Shamohsen

 

پارس وب سرور
جایگاه تبلیغاتی

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.